Martin Kadlečík: Úspěšný český reprezentant na motoristické olympiádě

Martin Kadlečík měl v roce 2022 napilno. Debutoval v Twingo Cupu a na závěr sezony přesedl do rychlejšího Renaultu Clio a v Brně získal čtvrté páté místo. A na konci října pro změnu seděl u simulátorů na motoristické olympiádě ve Francii. Na soutěži FIA Motorsport Games si v kategorii Esport vyjel fantastický výsledek a hrdě reprezentoval Českou republiku. Za svůj výkon obdržel na slavnostním večeru ESET Cup speciální cenu.

Nabídku startovat ve FIA Motorsport Games si dostal docela pozdě. Kolik dní zbývalo do začátku a byl si okamžitě odhodlaný, že do toho půjdeš, nebo si váhal?
Nabídku jsem dostal asi 14 dní před samotnou událostí. Ani na chvíli jsem však neváhal, taková nabídka se podle mě neodmítá a nemusí se opakovat. Reprezentovat stát je přece jen něco jiného než jezdit doma na simulátoru.

Tak jako tak si neměl moc času na přípravu. Jak si trávil čas po přijmutí nabídky a do momentu odjezdu do Francie?
Jelikož jsem jel ještě týden před Francií závod v simulátoru iRacing, začal jsem se na závod připravovat až poté. Příprava však nebyla jednoduchá, neboť se v Motorsport Games jezdí na simulátoru Assetto Corsa Competizione a není lehké sehnat konkurenceschopné nastavení auta, proto jsem strávil hodně času klikáním a poznáváním změn v nastavení.

Do kategorie Esport byla přihlášena téměř šedesátka závodníků. Měl si nějaký výsledek, kterého bys chtěl dosáhnout?
Můj jediný cíl byl postoupit do finále, nicméně věděl jsem, že mě nečeká nic jednoduchého, vždyť soutěže se zúčastnili nejlepší jezdci z každého státu…

Nakonec si postoupil přes kvalifikace i do čtvrtfinále, poté semifinále a nakonec do finále. Jak si prožíval ten postup vyřazovacími koly?
Ze začátku mi chvíli trvalo si zvyknout na vybavení, na kterém se jezdilo, na čtvrtfinále se mi ale podařilo dobře odladit volant a od té doby jsem měl dobrou rychlost. Snažil jsem se zbytečně neriskovat, chtěl jsem si to nechat na finále.

Ve finále si startoval z první řady, ale v první zatáčce došlo ke kolizi. Co se stalo?
Bohužel venkovní stopa není do první zatáčky nejlepší a když se vedle mě dostal z třetí pozice startující Nizozemec Harteveld, nenechal mně ve druhé zatáčce moc místa a já jsem byl nucen přejet vnitřní obrubník, což mě rozhodilo a zezadu do mě narazil Brazilec Rodrigues… Oba jsme vyjeli mimo trať a bylo těžké se zařadit zpátky – do těsně za sebou jedoucího vláčku.

Nakonec si dojel na skvělém pátém místě. Jak celkově hodnotíš své počínání na FIA Motorsport Games a jak se ti taková akce zamlouvá?
Finále jsem si i tak užil, povedlo se mně pár dobrých předjížděcích manévrů a hezky jsem si s kluky zazávodil. Škoda, že došlo ke kolizi v prvním kole, myslím, že podium bylo reálné. Akce byla z mé strany perfektní, vždy se bylo mezi závody na co dívat a spojení reálného závodění s tím esportovým bylo skvělým zpestřením celé akce.

Kdy jsi byl více nervózní? Na startu reálného závodu ve skutečném autě, nebo na startu finálového mezinárodního závodu esport?
Na takovou otázku se těžko hledá odpověď… Přece jen v reálném závodění je v sázce o hodně víc a všichni jedou obezřetněji, naopak na simulátoru se jede od začátku až do konce naplno. Nicméně musím přiznat, že s nervozitou je to velmi podobné, zvlášť když reprezentujete stát a lidé vás sledují.

Přinese ti tato zkušenost i něco do tvé závodnické kariéry? Lze se v esportu něčemu přiučit v reálném světě.
Esportové závodění je jedna z nejlepších cest, jak se připravovat na reálné závody a myslím, že se čím dál tím víc přibližují reálu. Pomáhá to např. i se stresem a přehledu o tom, co se děje kolem vás. Zkušenosti jsem koneckonců využil letos v reálných závodech Twingo Cupu, kde se pořád něco děje.

Možná je ještě brzo, možná ne, ale už se u tebe rýsují plány na příští sezonu?
Ještě nejsme rozhodly, mně se zalíbil po zkušenosti ze závodu v Brně Clio Cup, ale auto je finančně náročnější a není jisté, že se s ním příští rok na závodech objevíme.

Text: Aleš Sirný / ESET Cup Series
Foto: ESET Cup Series