Mihajlo Mladenović cílí na budoucnost v rychlejších cestovních vozech

Srbský závodník Mihajlo Mladenović dokončil svou druhou sezonu v Twingo Cupu na třetím místě a rovněž dosáhl na prvenství na Monze. Tento mladý závodník si Twingo Cup oblíbil, ale rád by směřoval do vyšších pater závodů v cestovních vozech.

Jak jsi spokojen s letošní sezonou? Tu loňskou jsi dokončil na celkovém čtvrtém místě, letos jsi byl třetí. Nicméně narodil od té předchozí, se ti nepodařilo vyhrál.
Upřímně jsem spokojený. Loni jsem neměl to štěstí, abych dokončil všechny závody. Letos se mi to povedlo, a to byla má priorita. Znovu jsem měl k dispozici vůz od LEMA Racing a za to velmi děkuji. Rovněž děkuji mému otci a kmotrovi, kteří se postarali o finance. Patří jim velké díky. A samozřejmě také týmu LEMA Racing a ESET. Každopádně zpět k závodům. Myslím, že loňské auto mi sedělo lépe než to letošní. Nutno podotknout, že jsem letos opravdu vyhrál – na Monze v rámci Twingo Eurocupu.

Tak tedy dodatečné gratulace. Monza je velmi rychlá trať, kde se obzvlášť v Twingo Cupu jezdí velmi často ve slipstreamu. V takových momentech je rozdíl mezi vítězstvím a prohrou opravdu minimální. Na co by měl jezdec myslet, aby v poslední kole a v posledním momentu dosáhl na kýžené prvenství?
Konkurence je zde opravdu tvrdá. Máme bohaté startovní pole, letos se na jedné trati sešlo dokonce 38 aut. Nicméně jako jezdec příliš nekalkuluji. Důležité je nedělat chyby a maximálně se koncentrovat na závodění. Kdo se bude koncentrovat až do cíle, ten vyhraje.

Jaká trať ti v Twingo Cupu lépe sedí. Rychlá, nebo pomalá a členitá?
Mám rád výzvy, takže preferuji tratě s větším množstvím zatáček. Užívám si jízdu zatáčkami a myslím, že tento typ okruhu je pro můj další jezdecký vývoj klíčový.

Pojďme zmínit tvou závodnickou historii. Jak dlouho závodíš a v čem?
Už od čtyř let jsem doprovázel otce na srbských automobilových šampionátech, kde závodil s Yugo 55. Chtěl jsem do motokár, ale neměli jsme dostatek financí. O několik let později, kdy mi bylo asi čtrnáct nebo patnáct, jsem začal závodit v „Rental Karting Cupu, kde jsem hned na první pokus skončil druhý v šampionátu. V šestnácti jsem poprvé závodil s Yugem a učil se základním věcem včetně řazení. Tehdy jsem také závodil ve slalomu a v závodech do vrchu. Můj debut na okruzích se uskutečnil na trati Mišelunk v Novi Sad a hned jsem zajel rekordní nejrychlejší čas. V celkovém hodnocení jsem skončil pátý a druhý v závodech do vrchu, kde jsem úmyslně přeskočil jeden závod, aby se nestal šampionem. Jakmile totiž vyhrajete titul v určité skupině, už se do té skupiny nemůžete vrátit.
V roce 2020 jsem tedy pokračoval ve své třídě, vyhrál národní titul v závodech do vrchu a zajel mnoho rekordních časů. Na okruzích jsem bojoval o titul, ale nešťastná smůla rozhodla o tom, že se mi rozbilo auto krátce před koncem a já závod nedokončil. Proto jsem obsadil druhé místo a v při debutu v Twingo Cupu jsem získal čtvrté místo a dvě výhry.

Jak důležitá je pro tvou kariéru podpora ESET RaceStart projectu?
Je pro mě velmi důležitá a jsem nadšen, že mám takovou formu podpory od pořadatele, protože bych se díky tomu mohl v budoucnu přesunout do vyšších pater motorsportu – jako Clio Cup nebo TCR Eastern Europe – pokud mě bude pořadatel stále podporovat.

Už máš nějaké plány na příští sezonu?
V tuto chvíli nikoliv, hledáme sponzory, kteří by nám pomohli k přestupu do větších cestovních vozů.

Text: Aleš Sirný / ESET Cup Series
Foto: ESET Cup Series