Šampionát F4 CEZ s podporou Autoklub České republiky a FIA

FIA spolu s národními sportovními autoritami oznámila vznik mistrovství formule 4 pro středoevropskou oblast. Šampionát ponese název Formule 4 CEZ.

Zavedení tohoto mistrovství je důležitým krokem k dosažení stejného sportovního statusu jako u mistrovství F4 po celém světě. Formule 4 je navržena tak, aby byla cenově dostupným krokem mezi motokárovými závody a regionálními sériemi formule 4, které umožní jezdcům porovnat své schopnosti s nejlepšími mladými talenty nejen ve vlastní zemi, ale také v jiných mistrovstvích.

Formule 4 CEZ je certifikována, tím pádem umožňuje jezdcům získávat pravidelné body uznávané FIA. Premiérová sezóna 2023 zahrnuje závody v České republice (Most, Brno), na Slovensku (Slovakia Ring), v Maďarsku (Hungaroring, Balaton Park) a Rakousku (Red Bull Ring).

„Formule 4 CEZ poskytne další podnět v regionu pro mladé jezdce, kteří se chtějí dostat na vrchol pyramidy formulového závodění. Tato iniciativa se shoduje s misí FIA zdvojnásobit účast v motoristickém sportu tím, že jej učiní cenově dostupným a přístupným pro všechny.“

Mohammed Ben Sulayem, prezident FIA

Mistrovství se bude konat ve spolupráci s několika sportovními autoritami pod vedením Autoklubu České republiky (ACCR), který má dohled a odpovědnost za veškeré organizování a bezpečnostní záležitosti týkající se mistrovství. F4 CEZ je otevřeno pro členské země, ale také pro účastníky z jiných přidružených autorit po celém světě.

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo toto mistrovství zavést. V regionu máme mnoho motokárových jezdců a neměli jsme cenově dostupný způsob, jak jim nabídnout další účast v motoristickém sportu. To se nyní mění. Formule 4 je základem pyramidy, a to nám umožní podporovat talenty z našeho regionu pro postup do vyšších úrovní motorsportu. Rád bych poděkoval prezidentovi FIA Mohammedu Ben Sulayemovi, bez jehož podpory by toto mistrovství nebylo možné založit.“

Jan Šťovíček, prezident ACCR a člen Rady světového motoristického sportu FIA

Závodí se pouze s monoposty F4 druhé generace a myšlenka spočívá v kombinaci závodních víkendů F4 s mistrovstvími TCR a GT3. Monopost F4 je navržen tak, aby držel minimální náklady a zároveň poskytoval ideální nástroj pro mladé jezdce, kteří poprvé vstupují do prostředí velkých vozů a okruhů.

„Formule 4 je základem formulového závodění a ideálním propojením mezi motokárovými a formulovými světy. Je finančně dostupná, bezpečná a přitom atraktivní. Jsem velice rád, že tuto možnost mají nyní i závodnici z našeho regionu,“ říká promotér F4 CEZ Josef Křenek.

Josef Křenek, promotér F4 CEZ