I když dominuji, v autě se nenudím, říká šampion Martin Kadlečík

Český závodník Martin Kadlečík nastoupil v uplynulé sezoně do Clio Cupu s vozem čtvrté generace. Jako nováček si vedl naprosto senzačně a vyhrál všechny závody klasifikace Clio IV. Nyní se ohlíží za svou jedinečnou sezonou a poodhaluje plány na letošní rok.

Když si nastupoval do letošní sezony, pomyslel si vůbec na to, že bys mohl vyhrát všechny závody?
Takový průběh sezóny jsem rozhodně neočekával. V plánu bylo učit se s novým autem a nejvyšší příčky atakovat třeba až v sezóně následující. Nicméně velmi si takového úspěchu vážím.

Vzhledem k tomu, jak si v průběhu roku dominoval, začal si třeba v druhé půlce cílit na to, aby si vyhrál všechny zbývající závody?
Snažil jsem se na to nemyslet. Vždy je lepší soustředit se na každý závod zvlášť a podat co nejlepší výkon. Samozřejmě ke konci sezóny mně to proběhlo hlavou, ale jako cíl jsem si to nedával.

Nebylo pro tebe těžké udržet si koncentraci, když si vystartoval a po dvou kolech už si měl bezpečný náskok?
Nebylo vždy jednoduché udržet koncentraci do konce závodu, ale snažil jsem se sbírat zkušenosti, zkoušel jsem nové věci a šetřil pneumatiky. Koneckonců ale i v Cliu se jede rychle, takže rozhodně v autě nuda není.

Jakou máš strategii, pokud takhle dominuješ v závodě? Jedeš si prostě pro vítězství, nebo třeba experimentuješ s autem, zkoušíš šetřit gumy a podobně?
Jak už jsem zmínil, pokud je to možné, šetřím pneumatiky, hlídám si rozestup a zkouším odlišné stopy a porovnávám si průběžné časy kol. Přece jenom testování je velmi omezené, a tak se každé ujeté kolo počítá do mého závodního rozvoje.

Který závod z uplynulé sezony se ti vryl do paměti?
Nejzajímavější byl pro mě rozhodně víkend na Hungaroringu. Náročné podmínky v průběhu víkendu v kombinaci s nedostatkem zkušeností rozhodně otestovaly moje dovednosti. Souboje v průběhu prvního závodu jsem si náramně užil a mokré podmínky, které jsem do té doby v Cliu nezažil, byly velmi náročné a jsem rád, že jsem auto zvládl udržet na trati v dobrém tempu.

Na víkend jste většinou jezdili ve dvou. Ty a tvůj táta. Jak důležité pro tebe je, že se ti o auto stará tvůj táta?
Bez něj by to samozřejmě nešlo. Jsem velmi vděčný za to, že se zvládá starat nejen o auto, ale také o věci okolo. Je to už 15 let, co jsem začal závodit, a táta byl vždy stavebním kamenem našeho “týmu” a staral se o věci kolem závodů včetně auta, za což bych mu chtěl mnohokrát poděkovat.

Jaké máš plány na příští sezonu? Uvidíme tě v páté generaci?
Přesun do páté generace pro příští sezónu neplánujeme. V této chvíli to vypadá, že věci zůstanou při starém a budu startovat s Cliem čtvrté generace. Uvidíme, co příští sezóna nabídne, pokusím se navázat na úspěchy z minulé sezóny a už se nemůžu dočkat prvního závodu na pro mě dosud neznáme trati Balaton Park.